Témakörök

Unboxing and more - MikroTik CRS320-8P-8B-4S+RM

0 0
2024.09.19. 17:58

Unboxing and more sorozatunk mai epizódjában bemutatjuk nektek a MikroTik első 802.3bt PoE szabványt is támogató switch megoldását. A CRS320-8P-8B-4S+RM 4 SFP+ aljzattal és 16 Gbit-es RJ-45 LAN porttal érkezik melyek közül 8 at/af, 8 pedig bt PoE képes. Természetesen ahogy azt már megszokhattátok most sem elégszünk meg az adatlapban leírtakkal, hanem benézünk a burkolat alá és kielemezzük az ott látottakat. A mai túránk idegenvezetői Molnár Zoltán, valamint Nagy Zsombor kollégánk. 


A CRS 320 dobozát kézbevéve a megszokott MikroTik csomagolási módszer köszön vissza. A dobozban megtalálható az eszközön felül egy tápkábel, a rack fülek és a hozzá szükséges szerelékanyagok, valamint egy kábelrendező. Összesen 20 port áll rendelkezésre ahogy fentebb említettük ennek megoszlása a következőképpen alakul:

  • - 4db SFP+ aljzat
  • - 8db RJ-45 LAN 802.3at/af port
  • - 8db RJ- 45 LAN 802.3at/af/bt port


A tápegység büdzséje 600W melyből 550-560-at tud PoE-n hasznosítani. Viszont opcionálisan van lehetőség még egy hot-swap (G1483-0600WNB) tápegység behelyezésére mellyel a PoE keret 1150W-ra bővíthető. A második PSU behelyezésekor válhat redundánsá a megtáplálás viszont ekkor csak az 550W-os PoE budget-el lehet számolni. Tehát ha kiakarjuk maxolni a PoE értéket akkor le kell mondani a redundanciáról! A teljesítmény ismeretében az extra ventilátorok (számszerűsítve 3db) megléte már-már alapkövetelmény. 

Fontos, hogy a bt-s portoknál az at/af-nél megszokott legacy a/b módokat nem támogatja tehát nem szabad rákötni olyan eszközt, amely burkolatföldelt! Hiányosságként talán azt tudnánk felróni, hogy ha már PoE++ támogatás akkor multi-Gbit-es portokkal is érkezhetett volna a CRS320, de bízunk benne, hogy hamarosan megjelenik  egy ezt az igényt is kielégítő variáns. A motorháztető alatt a korábbi unboxing epizódokból már ismerős konstrukció található. Külön kiemelendő, hogy a 3 extra ventillátorból 1db dedikáltan az SFP+ chipek hűtésére szolgál.


A switch chip a korábbról már ismert Marvell® Prestera® 98DX226s kapott helyet:

  • - Dual-Core CPU 800MHz
  • - RAM 256MB
  • - Flash storage 32MB 

 

Felhasználási helyét tekintve irodákba, konferenciatermekbe és szállodákba is kiváló választás lehet. Beléptetőrendszerek és kamerák megtáplálásra is megfelelő így a biztonsági rendszereket telepítők számára is jó megoldás lehet.
 

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.