Témakörök

Unboxing and more - Cambium Networks X7-35X

0 0
2024.08.08. 17:57

Unboxing and more sorozatunk legújabb epizódjában a Cambium Networks első WiFi 7 képességekkel felvértezett AP-ját az X7-35X-et mutatjuk be nektek. Ahogy azt már megszokhattátok most is elmerülünk a technikai specifikációban és részletesen kielemezzük annak tartalmát majd ezután benézünk a motorháztető alá. A látottakról beszámol Meretei Balázs, valamint Nagy Zsombor kollégánk.

 

A márciusban bejelentett X7-35X a gyártó kínálatában az első immáron 802.11be szabványt támogató eszköz. Ezzel a Cambium is belépett a WiFi 7-es AP-k piacára. Na de miért is várják oly sokan a 11be standard elterjedését és megjelenését? Ehhez érdemes ismét néhány sorban megemlékezni a főbb újdonságokról:

 

WiFi 7

Az első és egyik legszembetűnőbb változás a korábbi sztenderdekhez az, hogy a 802.11ax-hez képest duplájára nőtt csatornaszélesség mely így összességében 320MHz. A sáv elméleti maximális értéke 46 Gbps, természetesen ez a szám leginkább az adatlapokon mutat jól, hisz ezek létrejöttéhez jelenleg laborkörülmények kellenek, mint rádió, mint kliens oldalon mivel elég kevés olyan eszköz lesz ma piacon, ami támogatja a 16x16-os MU-MIMO-t. Ami immáron upstream irányba is elérhető a WiFi 7 által.

A modulációs képesség is óriásit nőtt a WiFi 6-hoz viszonyítva. Még ott az 1024-es QAM volt a maximális érték addig WiFi 7-esetén már a 4K (4096) QAM modulációval operálhatunk.

Side channel interference probléma megoldása: az átfedéses interferenciatartományban lévő blokkokat képes lesz „kizárni”, ami szintén egy fontos és hasznos feature.

Multi-Link Operation (MLO) mód mely támogatja a forgalom hatékonyabb terheléselosztását a linkek között, ami nagyobb áteresztőképességet és nagyobb megbízhatóságot eredményez. Így akár egyszerre az 5 é 6 GHz-es tartományokat lesz képes összefogni a kliens.

Na de a szabvány után nézzük meg, hogy az X7-35X-et.

A dobozból kivéve azt látjuk, hogy megjelenésében hasonlít a korábbi XV2-es AP-ra. A hátulja alumínium öntvényből készült, amely bízzunk benne, hogy remek hőelvezetőként is szolgál majd hiszen már a WiFi 6-os rádiók is igen szép hőmennyiség leadásra voltak képesek.  A csomagolásban az eszközön felül egy átdogozott multifunkciós rögzítő elemeket kapunk, amelyek segítségével számos lehetőségünk adódik az AP rögzítésére.

 

 Lássuk a technikai paramétereket:

- 1db 2,5 GB-es RJ-45-ös LAN port.

- 1db USB A csatlakozó IoT gateway-ek számára.

- 3 db WiFi rádió: 6 GHz (2x2), 5 GHz (2x2), 2.4 GHz (2x2)

- 1db BLE/Zigbee®/Thread/Matter támogatású IOT rádió (Matter és Thread jövőbeni frissítés után)

Rádiók antennanyereségei: 2,4 GHz 5 dBi, 5GHz 6 dBi, 6 GHz 6 dBi, IoT 5 dBi

- 9.2 Gbps aggregált elméleti adatátviteli sebesség

 

A burkolat alá betekintve a fedlap eltávolítás után rögtön megpillanthatjuk az antennagyűjteményt melyből akad bőven ahogy arról fentebb már szót ejtettünk. A nyákot kézbevéve egy rendkívül vastag 8-12 réteges lapkát látunk. Minden rádiónál külön árnyékolófedeleket is találunk a zavartatás minél hatékonyabb kizárása érdekében. A 2,5 Gbites LAN csatlakozást egy Qualcomm ETH vezérlő chip (QCA8081) felügyeli. Tovább haladva megtaláljuk az IPQ 5332  SoC-ot, amelyre Immersive Home 3210 Platform néven hivatkozik a gyártó. Emellett egy QCN9274 (5/6GHz)-es rádió is helyet kapott mely képes 2x2 1x4-es konfiguráción üzemelni. A Silicon Labs MG21 multi protokoll IoT rádió pedig azért felel, hogy támogassa a BT, és IoT frekvenciákat. Tápellátás tekintetében elegendő egy 802.3at-s PoE betáp számára mivel max fogyasztása 25.5 W.  Az AP nem rendelkezik por és víz elleni védettséggel így mindenképpen kizárólag beltéri felhasználásra javasolt.

Kíváncsian várjuk a gyakorlati tapasztalatokat is az eszközről így amint lehetséges egy teszttel / esettanulmánnyal is jelentkezünk!

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.