Témakörök

MikroTik Shorts - Netinstall (Windows)

0 0
2024.06.27. 17:57

MikroTik Shorts sorozatunk legfrissebb epizódjában bemutatjuk, hogy milyen mentőövet dob számunkra a MikroTik abban az esetben, ha routerünkből teljesen kizártuk magunkat (letiltottuk az összes portot, elfelejtettük a jelszót vagy esetleg a reset gombot is inaktváltuk). A Netinstall segítségével még ebből a vesztett helyzetből is visszaszerezhetjük az irányítást eszközünk felett. E szoftver Windows környezetben futtatható verzióját és annak használatát mutatja be nektek Meretei Balázs.

 

A Netinstall használata feltételez némi rutint és háttérismeretet így, ha ismeretlenül vágnánk bele előtte minden esetben érdemes a dokumentációt átfutni, hogy az esetleges buktatókba nehogy beletörjön a bicskánk.

 

A Netinstall szoftver megoldást jelent:

- Router újratelepítésében

- Sérült telepítés helyrehozásában

- Router konfiguráció javításában/resetelésében

- új egyedi konfig feltöltésében

úgy, hogy eközben megpróbálja megőrizni a licensz kulcsot.

 

Az alkalmazás a MikroTik weboldaláról letölthető Windows-os és Linux platformra.

Egy fontos és mindenképp szem előtt tartandó információ, hogy a Netinstall a file szekcióban található tartalmakat nem veszi figyelembe (Dude szerver, User manager fájlok stb ) így azok egy helyreállítási művelet során elvesznek. Ezért kiemelten fontos az, hogy a files teljes tartalmát is mindig backupoljuk.

A Netinstall egyfajta Etherboot-ot támogató szoftver mely BOOTP protokollal, DHCP szerverrel, TFTP szerverrel és egy alapvető netboot image-el dolgozik.

Kiemelendő továbbá, hogy a routeren lévő ROS verzió, valamint a hozzá kiadott Netinstall verzió egyezzen.

A Netinstall indítása után a router megfelelő ETH portjához csatlakozzunk majd ellenőrizzük a hálózati konfigurációt. Ezután a szoftverben található Net booting gomb megnyomásával engedélyezni kell a hálózati bootolási képességet, és meg kell adni egy olyan IP címet melyet az érintett routernek oszt ki a szoftver.

Ahhoz, hogy a router láthatóvá váljon a Netinstall számára a bootloaderét szükséges a megadott módokon előkészíteni:

Az első opció igazából egy vészforgatókönyv, amely arról szól, hogy ha a ROS annyira összeomlik az adott hardveren, hogy lehetetlen bármit elérni rajta akkor utolsó lehetőségként a boot loader megpróbál hálózatról betölteni.

A másik fizikális ráhatást is igénylő megoldás, hogy a reset gomb folyamatos nyomása után áram alá helyezzük az eszközt és mindaddig nyomva tartjuk amíg nem látjuk meg a Netinstall felületén. Ezután a telepíteni kívánt csomagot letöltjük és tallózzuk.

A jobb felső szekcióban kiválaszthatjuk azt, hogy próbálja kinyerni a konfigurációs tárolót és azt visszatölteni a telepítés után. De ezt ugye jelen helyzetben szeretnénk elkerülni.

Ugyanitt megadhatunk kezdeti alapértelmezett konfigurációt is, valamint egyedi beállításokat.

Az installra kattintva első lépésként a routerben található NAND-ot megformázza majd ezután a kiválasztott. npk file-t feltölti rá. Mivel alapértelmezett gyári konfiguráció telepítését kértük így az újraindítás után figyeljünk arra, hogy bizonyos eszközök esetén az egyes porton WAN viselkedés valósul meg ezért ez esetben váltsunk át a kettes portra.

Ha minden rendben ment akkor a Winbox-ba az általunk megadott IP címen meg is találjuk.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.