Témakörök

MikroTik Shorts - Netinstall (Linux)

0 0
2024.07.11. 17:58

MikroTik Shorts sorozatunk legutóbbi részében bemutattuk nektek, hogy milyen megoldást kínál a MikroTik számunkra abban az esetben, ha a routerünk teljesen elérhetetlenné válik (letiltottuk az összes portot, elfelejtettük a jelszót vagy esetleg a reset gombot is inaktváltuk). A Windows-os GUI felület után most megmutatjuk, hogy Linux CLI környezetben miként lehetséges visszahozni eszközeinket a túlvilágról a Netinstall segítségével.

 

A korábban említett legfontosabb információk jelen verziónál is ugyanúgy érvényesek:

 

A Netinstall használata feltételez némi rutint és háttérismeretet így, ha ismeretlenül vágnánk bele előtte minden esetben érdemes a dokumentációt  átfutni, hogy az esetleges buktatókba nehogy beletörjön a bicskánk.

 

A Netinstall szoftver megoldást jelent:

 

 - Router újratelepítésében

 - Sérült telepítés helyrehozásában

 - Router konfiguráció javításában/resetelésében

 - új egyedi konfig feltöltésében

úgy, hogy eközben megpróbálja megőrizni a licensz kulcsot.

 

Kiemelendő továbbá, hogy a routeren lévő ROS verzió, valamint a hozzá kiadott Netinstall verzió egyezzen.

Miután a tömörített állományt letöltöttük a gyártó oldaláról nincs más teendőnk, mint kicsomagoljuk majd futtatjuk azt. A CLI környezetben az indítás után rögtön kapunk egy paraméter súgót, amely leírja, hogy mely paranccsal milyen műveletet végezhetünk el.

Ezek után nincs más teendő, mint a megadott parancsok után elvégezzük a javítást majd SSH-n keresztül megpróbáljunk bejelentkezni a routerbe.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.