Témakörök

MikroTik Shorts - FlashFig

0 0
2024.07.25. 17:58

MikroTik Shorts sorozatunk mai epizódjában a korábbi Netinstall videóban már megemlített szoftver használatába kalauzolunk el titeket. Ez nem más, mint az egyedi konfigurációk betöltésére szolgáló FlashFig melynek segítségével egy a saját igényeitek által megírt konfigurációs file-t tölthettek be routeretekbe úgy, hogy az onnantól kezdve az alapértelmezett gyári beállításként is funkcionáljon. Az elméleti és gyakorlati részeket bemutatja a sorozat házigazdája Meretei Balázs.

 

A FlashFiggel már találkozhattatok a Netinstall régebbi kiadásaiban, az aktuális verzióból azonban kikerült és immáron önálló csomagként található meg a MikroTik szoftverletöltési oldalán.

 Fontos, hogy az egyedi konfiguráció bejuttatása azt eredményezi, hogy azután a system/ reset funkció vagy a reset gomb fizikális megnyomása után is ez a feltöltött konfig állomány fog betöltődni!

A hivatalos dokumentációt böngészve most is találunk néhány limitációt illetve fontos infót amelyeket mindenképp figyelembe kell vennünk. Ebből az egyik, hogy v7.16-tól meg fog változni a flash boot. Mostantól a bootloadert is szükséges frissíteni nem elegendő csak a RouterOS-t. E változás után, ha reseteljük routerünk akkor újra alkalmassá válik FlashFig konfiguráció fogadására. Míg a korábbi verzióknál az első FlashFig betöltés után manuálisan kellett beállítani, hogy további FlashFig használatot engedélyezzen.  A másik kiemelt info inkább csak egy figyelemfelhívás a bosszúságok megelőzésére, felhívva a figyelmet arra, hogy a script írásakor vigyázzunk, hogy CR/LF karakterek ne kerüljenek bele a kódba!

Hogy is történik maga a folyamat? A FlashFig letöltése és elindítása után a router egyes portjába csatlakoztassuk a LAN kábelt. Ezután ellenőrizzük, hogy a számítógépünk ETH interfészének tartománya megegyezik-e a Boot client address-nél használttal. Válasszuk ki az általunk létrehozott .rsc file-t. A tallózás után a select gombbal jelöljük ki majd ezután az Activate gombot megnyomva élesedik a rendszer. Ez után nincs más teendő, mint a korábban LAN kábelen csatlakoztatott routert feszültség alá helyezni és a FlashFig máris teszi a dolgát. Ilyenkor akár több routeren is elvégezhetjük ugyanezt a műveletet bármilyen további beállítás nélkül. A sikeres betöltésről a lent található Message ablakban kapunk információt, illetve az USR led is egy speciális szekvencián kezd el villogni.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.