Témakörök

MikroTik Shorts - RouterOS 7: REST API

0 0
2024.09.05. 17:58

MikroTik Shorts videósorozatunk legújabb részében bemutatjuk nektek a REST API-t melynek segítségével könnyedén megoldhatjátok a routerek távoli konfigurálását, monitorozását és automatizálását. Az epizód során megismerhetitek REST API főbb parancsait és működési elvét 1-1 gyakorlati példán keresztül szemléltetve. 

 

A REST API maga, szoftverfejlesztői környezetben már régóta ismert fogalom. Segítségével megvalósítható CRUD (Create, Read, Update, Delete) műveletek régóta segítik a szakemberek munkáját. A MikroTik a RouterOS 7.1 beta4 verzióban implementálta először a REST API-t. 7.9-től pedig már http-n is működőképes, azonban ezt a módszert továbbra sem ajánljuk hisz ilyenkor a sessionből kiolvasható szinte bármilyen adathalmaz, amely illetéktelen kezekbe kerülve elég nagy galibát okozhat.

A REST node a router IP címét követően érhető el. http://routerip/rest/

A válaszok sztenderd JSON formátumban érkeznek, így könnyen kezelhetők és értelmezhetők a legtöbb programozási nyelv által biztosított REST API eszközkészletben.

A metódusokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

 

HTTP Verb CRUD ROS Leírás
PUT Create add Új rekord létrehozása.
DELETE Delete remove Rekord törlése.
GET Read print Rekord lekérdezése.
PATCH Update/Modify set Rekord frissítése.
POST     RouterOS API funkciók megszólításához használható

 

Az egyes metódusukhoz kapcsolt példákat megtaláljátok videónkban. A leírásban található időbélyeg segítségével pedig rögtön az adott szakaszra ugorhattok.

Hozzászólás írása

Hozzászólások

Ez a blogbejegyzés csak belépve kommentelhető!

Még nincs egy hozzászólás sem.